Bütün Oyun Lobi okurlarına merhaba. Ben Emre Anıl Demir. Bu yazımızla birlikte sizinle yeni bir seriye başlıyoruz. Serimizin adı başlıktan da anlaşılacağı gibi Sokağın Çocukları. Bu serimizde 90’lı yıllarda doğmuş, sokak kültürünü tatmış bir neslin oynadığı oyunlardan bahsedeceğim. İlk oyunumuz 2015 yılında çıkan ve adından sıkça söz edilmesine sebep olan Mortal Kombat X’in geçmişten günümüze dek süregelen bir başarı öyküsü olacak.
Mortal Kombat: Kan ve Vahşet!
Takvimler 1991 yılını gösterdiği sıralar; Street Fighter‘ın oyun dünyasını alt üst ettiği zamanlarda Jhon Tobias ve üç arkadaşı dövüş oyunları piyasasında kendilerine yer bulmak ve pastadan pay alabilmek için bir araya geldiler. 1990’lı yıllar olduğu için Jean Claude Van Damme kariyerinin altın çağlarını yaşıyordu. Jhon Tobias ve ekibi Van Damme’ın baş rolünde olduğu, Street Fighter’dan daha ciddi bir dövüş oyunu yapma fikri ile yola koyuldular. Fakat usta oyuncu Van Damme ile yapılan görüşmeler olumsuz sonuçlandı. Korsan film CD’lerinin havada uçuştuğu sıralar bu dört kafadar, korsan dövüş filmleride gördükleri tekniklerle ve Shaolin Rahiplerinin hikayelerinden esinlenerek kolları sıvamaya başlıyor.
Tabi o senelerde şimdiki gibi 3D teknolojisi yok. Bu sebepten dolayı yapımcı kişiler de ilkel yöntem olan motion capture yani hareket yakalama tekniği kullanmaya başlıyorlar. Bu teknik aktörlerin şimdiki sistemde yeşil bir perdenin önünde yaptıkları hareketleri alıp arka plandan ayırarak oyuna model olarak ekledikleri sistemin en ilkel düzeneği. Bu sayede iki boyutlu olarak çıkacak oyuna farklı bir deneyim ve gerçekçilik katmış olunuyor.
Combat Değil, ‘K’ombat!
Mortal Kombat sistemsel olarak her ne kadar bitmiş gibi olsa da oyunun en büyük problemlerinden birisi de oyuna tabii ki ilgi çekici bir isim bulmak. Esas can alıcı nokta herkesin merak ettiği konu olan neden Combat yerine Kombat kelimesinin kullanılmış olması. Oyunun yapımcılarından olan Ed Boon’a sorulan ”neden” sorusu ile birlikte bu merakımız giderilmiş oluyor. Bir gün ofise geldiğinde toplantı odasındaki tahtanın üzerinde KOMBAT yazısının gördüğünü söylüyor. Combat yerine Kombat yazıldığını görünce ilk başta pek umursamadığını da dile getiriyor Ed Boon abimiz. Orada bulunan arkadaşlarından birisi de konuya dahil olarak ortaya bir isim atıyor. İsim tabii ki de Mortal Kombat. Fikir bütün tasarımcılar tarafından da kabul edilince oyunun adı Mortal Kombat olarak günümüze kadar devam eden efsane bir serinin temelini atmış oluyor. Tarih 8 Ekim 1992’de Mortal Kombat arcade salonlarında boy göstermeye başlıyor. Başlıyor da nedir bu Mortal Kombat?
Mortal Kombat Nedir?
Mortal Kombat ilk olarak 2D(iki boyutlu) dövüş oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Mortal Kombat’ı diğerlerinden ayıran en büyük özellikse kan ve vahşet içermesi. O yıllar küfür ve sokak jargonunun pek az kullanıldığını da varsayarsak kan ve vahşet içeren bir oyun yapmak tam anlamı ile delilik. Kaldı ki oyunda öldürücü vuruş olarak adlandırdığımız rakibinizi özel hareket ile kafasını koparma gibi şiddet ögeleri de mevcut. Oyunun ana kötü karakteri ve bücüyü olan Shang Tsung 500 yıl önce tanrıları memnun edemediği için Earthrealm’a yani Dünya’ya sürgün ediliyor. Şimdiye kadar düzenlenen 9 turnuvanın hepsini kötüler kazanmıştır. Kötülerin kazanması gereken tek bir turnuva kalmıştır. Mortal Kombat’ta amacınız ise Shang Tsung’ın düzenlediği Mortal Kombat turnuvasında baş kötüyü yenip Shao Kahn’ın Earthrealm’ı ele geçirmesine engel olmak. Mortal Kombat ilk oyununda toplam 7 karakter bulunuyor. Bunlar; Johnny Cage, Kano, Sub-Zero, Scorpion, Lui Kang, Sonya Blade ve Raiden. Bu yedi karakterin her birinin de tabii ki kendine has amaçları var. Gelin son olarak kısaca bu yedi karakterin turnuvaya katılma amacına kısaca değinelim.
Mortal Kombat: Karakterlerin Amaçları
1-Johnny Cage: Johnny Cage; özgün yedi karakterden biri olarak ortaya çıktı ve daha sonra serinin ana unsurlarından biri olarak kaldı. Jean Claude Van Damme’dan esinlenilen Cage,Raiden tarafından kötülükle savaşıp iyilere yardım etmesi için seçildi. Asıl amacı Mortal Kombat turnuvasında kendisini tanıtmak.
2-Kano: Shang Tsung için karanlık tarafta boy gösteren bir kötü karakter. Sonya Blade ile husumeti var. Turnuvaya katılma amacı hem Shan Tsung’ın düzenlediği Mortal Kombat’ı kazanıp Earthrealm’a kötülüğün hakim olmasını sağlamak hem de husumetli olduğu Sonya Blade’i ortadan kaldırmak.
3-Sub-Zero: Gerçek adı Bi-Han‘dır. Kötü veya iyi tarafta yer almadan klanının verdiği görevi yerine getirmek için Mortal Kombat’a katılır. Amacı Shang Tsung’ı yenip hazinesini ele geçirerek içinde bulunduğu Lin Kuei klanına layık olduğunu kanıtlamaktır.
4-Scorpion: Gerçek adı Hanzo Hasashi’dir. Shirai Ryu klanına mensuptur. Shang Tsung’ın intkamını aldıracağını söyleyerek kandırması ile Mortal Kombat turnuvasına katılır. Amacı ailesini ve Shirai Ryu klanını katleden Sub-Zero’yu öldürerek intikam almaktır.
5-Liu Kang: Raiden tarafından seçilen Liu-Kang iyilerin en önemli savaşçısı olarak turnuvaya katılır. Amacı Shang Tsung’ı alt edip kötülüğü defetmektir.
6-Sonya Blade: Esas mesleği polis olan Sonya,Raiden tarafından Shang Tsung’ı öldürmek için seçilen bir dövüşçüdür. Asıl amacı kaçak olan Kano’yu yenmek, Shang Tsung’ı öldürüp Earthrealm’a huzuru getirmektir.
7-Raiden: İyilerin lideri konumunda olan Raiden aslında bir tanrıdır. Amacı Shang-Tsung’un turnuvayı kazanamamasını ve Shao-Kahn’ın dünyaya hükmetmesini önlemek için turnuvaya katılıyor.
Sokağın Çocukları: Mortal Kombat #1 burada sona eriyor. İkinci bölüme tekrardan buluşmak üzere.
NİLÜFER
1 Eylül 2018 at 01:01Ellerine sağlık, harika yazı 🙂
Emre Anıl Demir
2 Eylül 2018 at 21:19Teşekkür ederim nilüfer hanım 🙂
kishimoto
1 Eylül 2018 at 22:121990 yılında korsan cd mi vardı ahahahaahahaahahahaa ulan emre iyi sallamışsın. yazıda başka yanlışlar da var ama söylemicem
Emre Anıl Demir
2 Eylül 2018 at 21:14yanlışları söyle ki ne yapmadığımı bileyim 🙂