Sleeping Dogs çok ama çok sancılı bir süreçten geçerek oyuncularla buluşmuş bir oyun. Yapımcısı, ismi, cismi defalarca değiştikten sonra sonunda 2012 yılında Square Enix’in fırınından çıkmıştı. Öylesine doyurucu ve güzel bir oyundu ki, bilemezsiniz. Sleeping Dogs 2012 yılının en iyi oyunlarından biriydi. Yenilikçi açık dünyasıyla, dövüş sistemiyle, hikayesiyle, karakterleriyle muazzam bir oyundu. Benim de defalarca kez bitirdiğim, favori oyunlarımdan biridir kendisi. Bu sebeple Yakın Geçmiş serimize Sleeping Dogs ile giriş yapıyoruz.
İlginizi Çekebilir: Shadow of the Tomb Raider İnceleme
Senaryo
Senaryo Hong Kong sinemasından ve hikayelerinden tanıdığımız, oldukça fazla işlenmiş bir konuyu ele alıyor. Çocukluk arkadaşlarının çetesini çökertmek için onların arasına sızıp onlardan biriymiş gibi davranan bir polis olan Wei Shen’i anlatıyor oyun. Karakterimiz tam olarak bir polis sayılmaz ama senaryonun detaylarını tümüyle paylaşmamak için biraz üstünkörü anlatacağım senaryoyu. Çünkü senaryoda sürprizler, entrikalar ve daha birçok şey bulunuyor. Oyuna, çeteyi çökertmek amacıyla başlıyoruz fakat tahmin edebileceğiniz üzere, hikaye ilerledikçe çocukluk anılarımız, sevdiğimiz insanlar, geçmişimiz aklımızı oldukça bulandırıyor. Bu ikilem arasında gidip gelerek oynuyorsunuz oyunu ve çoğu zaman ne yapacağınızı, ne yaşanacağını kestiremiyorsunuz. Oyunun en güzel olduğu anlar bunlar zaten. Hikayeyi oyuncuya tam anlamıyla aktarabilmesi. Sıradan bir konuyu ilginçleştirebilen ve aynı zamanda zevkli hale getirebilen bir oyun Sleeping Dogs. Aynı zamanda bu hikaye içerisindeki hemen hemen tüm karakterleri güzel şekilde sunuyor ve sevdiriyor. E hem konu güzel hem de karakterler güzel. Senaryo açısından eleştirilebilecek pek bir kısım yok.
Oynanış
Geldik oyunun asıl öne çıkan kısmına, oynanış. Sleeping Dogs bir açık dünya aksiyon oyunu. Hem açık dünya kısımları başarılı hem de aksiyon kısımları. Açık dünya ile başlayalım. Oyunun açık dünya olarak nitelendirdiği yer, Hong Kong. Işıl ışıl geceleriyle, tapınaklarıyla, lüks arabalarıyla ve mafyalarıyla oldukça gerçekçi bir Hong Kong var karşımızda. Ayrıca Hong Kong’un içi boş hissettirmiyor. Görevler, yan görevler, toplanabilirler ve şehrin dizaynı ile canlılık hissi iyi verilmiş. Boş bir şehirde yaşıyormuşsunuz hissi vermiyor yani. Ayrıca oyunun haritası hiç de küçük değil. Arabayla oradan oraya gidip dilediğiniz gibi gezseniz bile sıkılmanız oldukça uzun sürer. Hem büyüklüğü hem de canlılığıyla oyun bu konuda oldukça üst düzey.
Gelelim shooter ve aksiyon kısımlarına. Oyun genel olarak yakın dövüş sistemine odaklanmış durumda. Batman Arkham stilindeki dövüş sistemini kendi tarzına çok iyi uyarlamış. Uyarlamakla kalmamış bu sistemi geliştirmiş ve çok güzel bir şekilde sunmuş. Sleeping Dogs’un dövüş sistemi görebileceğiniz en rahat ve akıcı dövüş sistemlerinden biri. Hiçbir zaman sıkmıyor veya baymıyor. Özellikle oyunun başında sürekli birileriyle dövüşmek isteyeceksiniz, o derece. Oyunun ikinci yarısından sonra ise devreye ateşli silahlar giriyor. Ateşli silah kısımları dövüş kısımlarına göre biraz daha zayıf kalıyor ama buna rağmen piyasadaki herhangi bir açık dünya oyunundan çok daha iyi bir deneyim veriyor. Yine oldukça akıcı, sıkmayan bir shooter sistemi var oyunun. Ayrıca tadında olduğu için de kendini tekrar etme hissi vermiyor. Hatta ben Sleeping Dogs’un shooter mekaniklerinin GTA V’inkinden bile daha iyi olduğunu düşünüyorum. Elbette bu, kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir.
Grafikler ve Teknik Detaylar
Oyunun grafikleri zamanına göre oldukça iyi. Kendine has bir renk paleti kullanan oyun özellikle geceleri harika görünüyor. E sonuçta Hong Kong, asıl gece iyi görünecek değil mi? Ayrıca oyunun performansı da zamanına ve grafiklerine göre oldukça sağlam. 2012’de kullandığım kötü bilgisayarımda bile oyun 30 FPS çalışıyordu. Daha ne olsun? Adamlar oturmuş optimizasyon kasmış. Takdir edilesi gerçekten!
Bahsetmek istediğim bir başka nokta ise oyunun müzikleri. Akılda kalan, moda sokan, Hong Kong müzikleri mevcut oyunda. Oyunu her bitirdiğimde tekrar tekrar dinlemeye başladığım birkaç müzik de var. Bu konuda da oldukça başarılı yani.
Bir yorum yap