Oyunlarda Ubisoft formülü diye bir formül var bilir misiniz? Hani oyundaki yan etkinliklerin tamamen birbirinin aynısı olduğu ve oyun boyunca bunları yapmamızın gerektiği formül. Bu formül o kadar popüler ki yıllardır sadece Ubisoft da değil, hemen hemen her yapımcı kullanıyor. Horizon: Zero Dawn, The Legend of Zelda: Breath of the Wild gibi büyük isimler bile bu formül üzerinden yürüdüler. E bu kadar çok kullanılmasının ardından normal olarak bu tür popülerliğini kaybetti, üstüne nefret edilmeye başlandı. Bu sebeple de oyun firmaları bu türden uzaklaşmaya başladılar, iyi ki de başladılar. Peki bu formül neden bu kadar başarılıydı, neden bu kadar popülerleşti? Bu formülü çok başarılı bir şekilde sunan ve bu kadar popülerleşmesinin sebebi olan oyun, Far Cry 3!
İlginizi Çekebilir: Yakın Geçmiş #3: Mafia II
Far Cry 3 2012’nin sonunda çıkarak piyasaya bomba gibi düşmüş bir oyun. Dishonored, Max Payne 3, The Walking Dead gibi bomba oyunların çıktığı, halihazırda çok dolu bir sene olan 2012’yi taçlandıran ve iyi bir şekilde kapatan oyun olmuştu Far Cry 3. Peki neden bu kadar sevildi?
Senaryo
Jason Brody ve arkadaşları Jason’ın küçük kardeşi Riley’nin pilot lisansı almasını kutlamak için Bangkok’a gider. Tatilin devamında ise diskodaki bir adamdan aldıkları tavsiye üzerine skydiving yapmaya karar verirler. Fakat indikleri ada tahmin ettikleri gibi bir tatil adası değildir. Düştükleri Rook adası, insan ve silah kaçakçılığı yapan korsan lordu, Vaas’ın evidir. Jason ve abisi Grant gözlerini bir kafeste açarlar ve gördükleri ilk şey Vaas olur. Vaas’ın amacı bu zengin çocukların ailelerinden fidye istemektir ve daha sonra ise bu çocukları köle olarak satmaktır. Jason, Grant’in yardımıyla kamptan kaçmayı başarır fakat bu kaçış esnasında Grant, Vaas tarafından vurulur. Bu olaydan sonra Jason, Dennis isimli bir yerli tarafından kurtarılır. Dennis ona bu adada Rakyat isimli yerlilerin de yaşadığını ve onların da amaçlarının Vaas’ı durdurmak olduğunu söyler. Tüm bu yaşadıklarından sonra ise Jason bu savaşta Rakyat’ın yanında yer alır ve arkadaşlarını kurtarmak için ant içer.
Vaas Söylendiği Kadar İyi mi?
Senaryomuzun başlangıcı böyle. Umut vadeden bir senaryo olduğunu söyleyebilirim. Elimizde birçok karakter var, bir amaç uğruna savaşan Jason var ve en önemlisi, oyunun fotoğraflarında, videolarında ve hatta kapağında bile olan kötü adamımız Vaas var. E elimizde bunlar olunca biz de büyük bir hikaye bekliyoruz Far Cry 3’ten, ama durum ne yazık ki böyle olmuyor. Far Cry 3’ün hikayesi oldukça tek düze ve amaçsız hissettiriyor. Öncelikle ana karakterimiz Jason tam bir odun. Yaşadığı şeylere tepki vermiyor, bir şey hissetmiyor, sadece etrafına bakıyor. Durum böyle olunca ana karakterimizden uzaklaştırıyor bizi oyun. Odağımızı ana kötü Vaas’a çevirince ne oluyor peki? Yine hiçbir şey. Vaas düşündüğünüz kadar büyük bir karakter değil Far Cry 3 için. Toplasanız bi 10 dakika falan görüyorsunuz adamı tüm oyun boyunca, hatta oyunun ikinci yarısında hiç yok adam. Ne hikayeye, ne oynanışa etkisi olan Vaas, güzel tasarlanmış olsa da pratikte çok etkisiz kalıyor.
Karakterlerden bir şey olmayınca olaylara bakalım diyoruz ama durum orada da aynı. Oyunda yaptığımız tek şey oradan oraya koşturmak ve bunları bir amaç doğrultusunda yaptığımızı hissettiremiyor oyun. Oyunun oynanışı aşırı iyi olmasa kesinlikle oynattırmayacak derece de bayık bir senaryosu var Far Cry 3’ün. Ama neyse ki oynanışı her şekilde kurtarıyor bu oyunu. Hadi bir inceleyelim neymiş bu oynanış.
Oynanış
Far Cry 3 bir FPS aksiyon sandbox oyunu. Oyunun aksiyon kısımları oldukça iyi, klasik nişan al ateş et sisteminden oluşuyor fakat bunu eğlenceli kılmayı başarabilmişler. Öncelikle oyunun vuruş hissi çok iyi. Düşmana vurduğunuz her mermiyi hissedebiliyorsunuz ki oyunun aksiyon kısmını iyi kılmayı tek başına bu bile başarabiliyor. Far Cry 3, düşman öldürmenin hiçbir zaman sıkıcılaşmadığı bir oyun ve neredeyse tamamen düşman öldürmekten ibaret olan bir oyun için bu oldukça büyük bir başarı.
Sıkıcı olmamasının başlıca nedeninin vuruş hissi olduğunu söyledim zaten, fakat elbette tek sebep bu değil. Far Cry 3’te birçok farklı ekipman bulunmakta. Özellikle silahlar oldukça çeşitli. Hafif makinelilerden taarruz tüfeklerine, nişancı tüfeklerinden tabancalara büyük bir yelpaze sunuyor oyun. Ayrıca her silahı kendi içinde kişiselleştirebiliyorsunuz, dürbünler, kabzalar takabiliyorsunuz ve hatta boyayabiliyorsunuz. Bu da çeşitliliği arttırarak oyunu sıkıcılaşmaktan kurtarıyor. Görev yapısı çok başarılı olmasa da her zaman aynı hissettirmiyor, hatta çok farklı olan ve atmosfere sokan çok iyi görevler de var. Bunlar oyunun temposunu tamamen değiştiriyor ve sizi oyuna bir hayli bağlıyor.
Rook Adasının İçi Dolu Dolu!
Aksiyon evet iyi hoş ama Far Cry 3’ün asıl öne çıktığı kısım “sandbox.” Far Cry 3’te Rook adasında oldukça özgürsünüz ve yapabileceğiniz çeşitli şeyler var. Ana görevlerin dışında, yan görevler, outpostlar, radyo kuleleri, avcılık görevleri, kelle avcılığı gibi birçok görev çeşidi bulunmakta. Yan görevleri hepimiz biliyoruz zaten ondan bahsetmeye gerek yok. Benim bunların arasında en sevdiğim “Outpost ele geçirme.” Haritanın belli bölgelerinde düşman üsleri bulunuyor ve siz bu düşman üslerindeki her düşmanı öldürdüğünüzde o üs artık sizin oluyor. Bunun birkaç tane artısı var. Öncelikle outpostu düşmanlara hiç görünmeden bitirirseniz hatrı sayılır bir tecrübe puanı kazanıyorsunuz. Onun dışında bölgeyi düşman etkinliğinden kurtardığınız için haritanın o bölgesinde sallana sallana gezebiliyorsunuz. Son olarak da o outposta istediğiniz zaman “Hızlı Seyahat” edebiliyorsunuz. Outpost ele geçirmenin dışında haritayı açmak için radyo kulelerine tırmanabiliyorsunuz ya da çeşitli yan görevleri yapabiliyorsunuz.
Bahsetmek istediğim bir diğer husus ise avcılık ve craft sistemi. Far Cry 3’te ıssız bir adada, teknolojiden uzak olduğunuz için eşyalarınızı kendiniz yapmak zorundasınız. Adada bulduğunuz hayvanların derilerini kullanarak kendinize farklı alet edevatlar yapabiliyorsunuz. Bunun içinde haritada fellik fellik dolanmanız gerekiyor. Avcılık kısmı gerçekten çok zevkli ve uzun saatlerinizi çalabiliyor. Bunun dışında özel avcılık görevleriyle de istediğiniz hayvanlara daha kolay şekilde ulaşabiliyorsunuz.
Grafikler ve Diğer Detaylar
Oyunun grafikleri zamanına göre oldukça üst düzeydi. Öncelikle oyunun motoru çok güzel ve sırf bu sebeple oyunun grafikleri, optimizasyonu üst düzey. Eğer oyunu şimdi bile oynarsanız eminim ki grafikleri sırıtmayacaktır. Oyunun motoru oldukça iyi dizayn edilmiş ve pratikte de iyi çalışıyor. Oyun grafik ve optimizasyon konusunda da ortalamanın üstünde.
Far Cry 3’ü 5-6 kere bitirmiş biri olarak söyleyebilirim ki, oyunu tamamen gizli şekilde oynayın, her silahınıza susturucu takın ve eğer yapabiliyorsanız Ok ve Yay kullanın. Ben her oynayışımda yayla oynadım çünkü. Eğer oyunu tamamen gizlilikle oynarsanız, ödüllendirileceğinizi ve daha çok zevk alacağınızı unutmayın. Okuduğunuz için teşekkürler. Bir sonraki Yakın Geçmiş’te görüşmek üzere!
Yusuf Gürkan
26 Ekim 2018 at 21:01Geçmiş zaman oyun incelemeleri daha çok ilgimi çekmeye başladı. Hele ki oyunlardan uzak durduğum bu aralar da. Zamanının çok ötesinde bir oyundu. Vaas konusunda haklısın ama adamın tarzı ve sürekli delilikten bahsetmesi gayet iyiydi bence. Vaas konusunda puan kıramayacağım. Lakin Jason hakkında söylediklerine birebir katılıyorum. Oyunu bir kez bitirdim. Kutulu almıştım zamanında. Koleksiyonumda iyi duruyor. Tekrar oynanacak bir oyun olduğunu sanmıyorum. Benim puanım 8,5 8,7 fazla diye düşünüyorum. Oyunun mekanikleri ve motoru hakkında da haklısın ve vuruş hissi anlattığın kadar var gerçekten muazzamdı. İnceleme için teşekkürler kalemine sağlık. Bu seri de ki diğer oyunları merakla bekliyorum. Öncekileri de okumaya başlasam iyi olacak.
Artılar
Eksiler