Öncelikle herkese merhabalar. İşlemci seçiminizde ilk olarak dikkat etmeniz şey anakart ile uyumudur. Yani amd işlemcisi ile intel işlemcisi aynı sokete girmez. Şöyle bir örnek vereyim ellerinizi kavuşturduğunuzda tam oturur çünkü iki elinizde de 5 parmak vardır bir elinizde 6 parmak olsaydı (biraz ilginç oldu 🙂 ) fazla gelecek,bir parmağınızı kapatsanız az gelecek bunu gibi işlemcilerin soketleri vardır. Peki bu soketler nasıl ayrılır ?
A) SOKET
1-Nesil değişimi
Yeni nesil bir işlemci çıktığında mutlaka soket numarası değişir şuan da en güncel soket numarası 1151 dir.(Bu bilgi İntel içindir.)
2-Marka
İntel ve AMD olarak işlemci markaları 2’ye ayrılmıştır. (Arasında ne fark var derseniz ileride farklı bir makale de o konuya da değinilecek)
B) GHZ
GHz (Gigahertz), işlemcilerin hızlarını ve işleme kapasitelerini anlayabilmemiz için kullandığımız bir saat frekansı birimidir. … GHz, bir işlemcinin saniyede gerçekleştirebileceği maksimum işlem sayısını belirtmek için kullanılır. Bir işlemcinin yaptığı her bir hesaplama işlemi 1 Hertz olarak kabul edilir. Yani Alacağınız işlemcinin GHZ i ne kadar fazla ise o kadar performans alırsınız.
C) Çekirdek Sayısı
Aslında bunun mantığını anlamak çok kolay. Bilgisiyarı yoran programları (CS,Oyunlar…) belli bir yük olarak kabul edelim.Çekirdekleri ise o yükü kaldıracak insanlar olarak hayal edelim. 1 insan mı 20 kiloluk yükü daha rahat kaldırabilir 2 insan mı ? Yani bunun gibi işlemcinize düşen görevin ağırlığını kendi içinde dağıtarak hafifleten teknolojiye çekirdek denir. Tabiki de 1 çekirden 2 den daha kötü 2 çekirdek ise 4 den daha kötüdür.
D) Diğer Bileşenler
Eğer 300 Tl lik bir işlemciye 2000Tl lik bir ekran kartı alırsanız dar boğaz dediğimiz sıkıntı ile karşılaşırsınız. Ani FPS düşüşleri ve ekran kartının gücünden kısılmalar meydana gelir. Kendi tecrübem ve tavsiyem farz edin ki 2,500-3000 Tl arasında bilgisiyar toplamak istiyor ve amacınız oyun oynamaksa i3 6100 ve 1050 Tİ almanızı öneririm.
Bir yorum yap